Polévky k obědu
Pórková polévka (nebo také celerová)
- 5 středně velkých pórků
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- kostka masoxu
- 1 vejce
- petrželová nať
Pórky očistíme, povadlé části odstraníme, podélně je rozkrojíme a propláchneme, aby mezi jednotlivými vrstvami nebyla nečistota, a pokrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mouku a lehce ji osmahneme dožluta. Pak ji zalijeme studenou vodou, přidáme masox, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Do vařící polévky vsypeme nakrájený a propláchnutý pórek a vaříme asi 15 minut doměkka.
Vařící polévku sejmeme z ohně, vyklepneme do ní vejce, hned vidličkou rozšleháme a nakonec přidáme jemně nakrájenou petrželku. Do polévky můžeme při podávání přidat nadrobno nakrájenou houstičku lehce osmaženou na másle nebo na směs másla s olejem.
Stejně můžeme připravit i polévku celerovou (celer nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme zelený hrášek) nebo ze zmrazené zeleninové směsi.